Posted by & filed under Blog.

Oszd meg ha tetszett!

Mennyi kockázattal jár a kávé és cukor együttes fogyasztása? Milyen alternatívák léteznek?

Nos több orvosi kutatás is zajlik a cukorral kapcsolatosan. Élettani hatások tekintetében az már régóta köztudott, hogy túlzott mértékű fogyasztása káros az egészségünkre. És, hogy mi a túlzott mérték? Nem, nem az amire a tisztelt olvasó gondol! Sokkal több! Egy, azaz 1 kockacukor kalória értéke 12 kcal, 100g-ra vetítve 387kcal. Tehát ha egy finom kávéhoz (tej nélkül) 2 kockacukrot fogyasztunk, azzal pontosan 24 kalóriát viszünk be szervezetünkbe. Összehasonlításként 1dl (!!!) cukros kóla 42 kcal, amiből ritkán fogyasztunk 1-t, inkább 3-5 decilitert gurítunk le alkalmanként. Ezzel minimum 5x (3dl) vagy 8x (5dl) több cukrot fogyasztunk mint egy-egy kávé esetében.

Szuper! „De a barna cukor egészségesebb, hiszen drágább is!” – Igen… majdnem, ha számszakilag tekintünk az adatokra akkor a barna cukor 100 grammonként 10, azaz tíz (!!!) kalóriával kevesebbet tartalmaz mint fehér társa. Ez szerint minden 9.-ik kockacukornál lesz egy kockányi különbség a bevitt kalóriák tekintetében. Ez alapján teljesen mindegy fehér vagy barna, csak a pénztárcánk fogy tőle…

„De az édesítőszerek biztosan jobbak mint a cukor, és egészségesebbek is!” Szeretnénk azt mondani igen, de sajnos inkább nem a válasz. Jelenleg komoly kutatások zajlanak, kinek és milyen esetben kevésbé kockázatos ezen készítmények fogyasztása, mint a cukroké. Elsősorban azok részére ajánlott fogyasztásuk, akik komoly diabétesz betegséggel kell hogy együtt éljenek. Egészséges szervezet számára a természetes cukor kevésbé tűnik ártalmasnak.

Stevia – vagy köznyelven stivia – egy igazi természetes csodaszer! Igen, természetes, növényi, és nem cukor. Kiváló alternatíva mindenki számára, aki köztes és biztonságos megoldást keres! Egy bökkenő van csak vele, ha a kávéhoz illene az ízvilága, akkor Braziliában már rég ezt termesztenék cukornád helyett.

Szóval, ha kávé akkor cukor. Fogyasszuk felelőséggel!