Az egyik legnépszerűbb és legtöbb tartós kávéfőző az olasz kotyogós kávéfőző, vagy ahogy az olaszok emlegetik, a moka.
Az olasz konyhából származó kotyogós kávéfőző 1933-ban került forgalomba és azóta a világ számos részén népszerűvé vált. Az olasz kotyogós kávéfőző kialakítása nem csak praktikus és kényelmes, hanem egyik legizgalmasabb és legromantikusabb módja a kávéfőzésnek.
A kotyogós kávéfőző története gyökerei az 1800-as évek végére nyúlik vissza. Az olaszországi Milano-ban, a Bialetti család alakította ki az alapvető kialakítását a kotyogós kávéfőzőnek. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan alakult ki és hogyan lett az egyik legnépszerűbb kávéfőző a világon.
Az első kotyogós kávéfőzők, amelyek a makkokat forrásban tartották, még alacsonyabb rendeltetéseket szolgáltak a katonai erők által. Az olasz konyhában található édes, gazdag kávé miatt az ötlet sok idővel ezelőtt született. A kávé nagyon népszerű volt Olaszországban, de a kávézókban történő fogyasztás szertartás volt, így nem mindenki élvezhette a kávé ízét és aromáját. Alfredo Bialetti, a Bialetti cég alapítója és tervezője, felismerte ezt a problémát és úgy döntött, hogy megoldja azt.
Bialetti 1933-ban megtervezte a kotyogós kávéfőzőt. Az eredeti modell aluminiumból készült, kézi csavarzugóval és egy felső tartállyal rendelkezett, amelyben vizet főztünk. A kávé előkészítéséhez a kávét a tartályba tette és majd forró vízzel öntötte tele, majd csak annyi maradt végül, amennyit fel kellett forralni a kávénak. Az ötlet igazi varázsa azonban az volt, hogy a gőznyomás segítségével az eszköz a forró anyagot az alsó tartályba szivattyúzta, ahol a kialakított fekfődésen át folyosón keresztül folyt tovább, majd a kávét a felső tartályban elhelyezett protraktorba szervezte, hogy az ivópohárba önthessük.
Az olasz kávézókban a következő évek során a kotyogós kávéfőzőt használták és hamar a közönség kedvencévé vált. A háziasszonyok pedig hamar felismerték a lehetőséget, éppen ezért egyre több kotyogós kávéfőzőt kezdtek használni otthonukban is. Az olasz kotyogós kávéfőző jellegzetes tervezése napjainkban is maradt és az egyik legnépszerűbb eszköz a kávéfőzéshez világszerte.
Végül, a kotyogós kávéfőző nem csak egy kávéfőzőeszköz, hanem az olasz életstílus, a kávézás és a barátság esszenciája. Az olasz életstílus, ahol az emberek sokat töltenek az asztalnál, beszélgetnek és kávéznak sokban hasonlít erre az eszközre. Ahogy Alfredo Bialetti mondta, „a moka kávéfőző az üzletünk, de a kávé az életünk”.
Forrás: MI
Vélemény, hozzászólás?