Posted by & filed under Blog.

Oszd meg ha tetszett!

A kávé a békés hétköznapjaink megbízható generátora.

De mi a helyzet akkor, ha olyan nem mindennapi körülmények között találjuk magunkat, mint egy polgárháború? Valószínűsítem, hogy a katonaságban is a kávéfőző a legkeményebben dolgozó egység, hisz a jó katona is kávén él, az amerikai katonák pedig mindig is a kávé megszállottai voltak.

A 19. században, az amerikai polgárháború idején, a koffein lételeme volt a hadseregnek. Mindkettőnek. Egy anekdota szerint a déli hadsereg kávékrízise vezetett el végül oda, hogy az északi csapatok nyerték meg a háborút.

Amikor az északi unionisták blokád alá zárták a déli konföderációs államokat, a déli egységek egyre nehezebben tudták beszerezni a kávét. A blokád ugyanis azt jelentette, hogy elzártak tőlük szinte minden beszerzési lehetőséget, élelem és gyógyszer utánpótlást, a gyalogosaik például már egyáltalán nem jutottak kávéhoz. A déliek mindent megtettek, hogy pótolják a kávébabot, beleértve olyan bizarr helyettesítőket is, mint a pörkölt makk, de próbálkoztak sörárpával, szárazbabbal, gyapotmaggal, burgonyahéjjal, és persze cikóriagyökérrel is. A katonák számára egyre világosabbá vált, hogy ezeken a helyettesítőkön nem fognak túlélni, s hogy kávéhoz csak az északiakon keresztül tudnak hozzájutni.

Ha visszanézzük a katonai feljegyzéseket, szembetűnik, hogy egyre inkább hangot adtak elégedetlenségüknek.

A polgárháborús naplókban a kávé volt a leggyakrabban leírt szó

A családnak írt leveleikben a beszámoló nagy része arról szólt, hogy milyen volt az aznapi kávé, vagy azon keseregtek, hogy elfogyott a kávé, vagy reménykedve írtak arról, hogy mihamarabb kávéhoz fognak jutni. Sokkal többször írták le azt, hogy kávé, mint azt, hogy golyó, háború, ágyú, vagy anya.

Puskatusba épített daráló

Az 1860-as években az amerikai Sharps Rifle Company – a vállalat, ami puskákkal látta el a hadsereget – kitalált egy karabélyt, aminek a markolatába egy kis darálót építettek. Az új fegyvert eredetileg a lovas egységnek szánták, és elképzelésük szerint azt a célt szolgálta volna, hogy a katonák a lovaik számára gabonát őröljenek vele. A daráló erre a célra tökéletesen használhatatlannak bizonyult, ám a katonák rögtön feltalálták magukat, és kávédarálóként kezdték el használni.

Sokszor a Mississippi sáros vizéből főzték a kávét

Háborús időszakban az ivóvízhez sem volt mindig egyszerű hozzájutni, és a katonák rákényszerültek arra, hogy esővízből, tócsákból, vagy a Mississippi sáros vizéből főzzék a mindennapi kávéjukat.

Az északi tiszteknek is feltűnt a koffein hatása

Az unionista tisztek igyekeztek biztosítani, hogy embereik legalább egy csésze kávét kaphassanak a csaták előtti reggeleken, és az gyakran a csaták után is ott várta a katonákat, de volt olyan tiszt, aki szigorú utasításba adta, hogy a kulacsokban víz helyett kávét vigyenek magukkal. Egyes egységekben kávéfutár fiúkat béreltek fel, hogy a kritikus pontokon szolgáló katonák folyamatosan el legyenek látva koffeinnel.

Csoda hát, hogy észak végül győzedelmeskedett?

Ha tetszett, kérlek oszd meg ismerőseiddel!

Előre is köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.