Posted by & filed under Blog.

Oszd meg ha tetszett!

Panama,a Geisha kávé hazája

Boquete, ez a kis hegyvidéki város Panama nyugati határánál fekszik, az ország legmagasabb pontjának számító Barú vulkán lábainál. Boquete régiója arról híres, hogy itt terem a világ egyik legfinomabb és legdrágább kávéja, a Geisha kávé , és ez az a vidék, ahol a világ egyik legjobb kávétúráján vehetünk részt.

Panama kávéjának nagy része terem ezen a környéken, és az árak már helyi szinten is elég húzósak: egy bögre Geisha kávé itt 10$ (de ugyanez Dubaiban 70 dollárba kerül), a világpiaci árakat tekintve pedig több mint 350$ a félkilós csomagolás.

Az elmúlt évtizedekben a panamai ültetvényesek sokféle kávé termesztésével próbálkoztak, ám az ezredforduló elején a kávécserjéket megtámadta a rozsdagomba nevű hírhedt betegség, aminek következtében a cserjék nagy része elpusztult. A Geisha kávé viszont immunisnak bizonyult a betegséggel szemben, és a farmerek rájöttek, hogy különleges kávé van a birtokukban. A Geishának egyedi, virágos aromája van, és az íze – a többi kávé fajtával ellentétben – nem kesernyés, és nem fanyar.

Boquete-ban számos kávétúrára bejelentkezhetünk. Körbejárhatunk az ültetvényeket, megnézhetjük hogyan gazdálkodnak a farmerek, és hogyan zajlik a kávé szüretelése és szárítása, mindezt egy helyi túravezető kíséretében. A kávétúra kávékóstolással zárul, a gyönyörű panamai dzsungelre néző panorámával.

A kolumbiai kávépark

Kolumbiában a vulkanikus talaj, a kedvező magasság és a fagyok hiánya ideális klímát teremt a kávé termesztéséhez. Az egyes országrészeknek – a talaj változatossága és a nemesített kávécserjék különbözősége miatt – megvan a maga egyedi kávémárkája, s habár Kolumbia már régóta az egyik legnagyobb kávéexportőr, csak az elmúlt pár évben termeszt országszerte prémium minőségű kávét.

Bogota ideális hely kávézói túrákhoz, és egyre több az olyan vállalkozás, ami kávéházi idegenvezetésre épül. Ami még érdekesebbé teszik ezt a régiót, az az ország tematikus kávéparkja Quindío-ban, a Parque Nacional del Café.

A kávéültetvények szabad gondolkodású tulajdonosai egy leginkább szabadidőparkhoz hasonlító létesítményt álmodtak meg, hullámvasúttal és farönk csúszdával felszerelve, ahol a különböző kávéstandok egyedi kávékínálatát is meg lehet kóstolni.

A vidéket is érdemes meglátogatnunk, a kávéültetvényekre szervezett túrák során elsőkézből kaphatunk értékes információkat a kolumbiai kávétermesztésről, és sok ültetvényen szállást is biztosítanak.

Costa Rica-i nászutak

Costa Rica a hazája a világ legjobb minőségű kávéjának, vagy ahogyan a helyiek nevezik: az arany babnak.1989 óta az országban tilos prémium minőségű kávénál rosszabbat termeszteni, ezért az ország bármely részén járjunk is, biztosan a legjobb kávét kapjuk.

Minden egyes kávészemet kézzel szüretelnek és kézzel dolgoznak fel, és a termesztéshez nem használnak vegyszereket, így az ország minden évben hatalmas mennyiségű café orgánico–t, vagyis bio kávét termel.

San Jose közelében rengeteg kávétúrát szerveznek. Az egyik ilyen a Finca Rosa Blanca, ami nemcsak a kávéimádók számára népszerű célpont, de egyre felkapottabb a nászutasok körében is. A bio kávé termesztésének teljes folyamatán végig vezetnek, a szüreteléstől a szárításon át a feldolgozásig, mindezt egy remek festői környezetben, vulkánok között.

Egy másik lehetőség a Doka Estate, ami egy hatalmas családi birtok, ahol kávét és cukornádat is termesztenek, szintén nagyon kedvelt. A kávétúra során megismerkedhetünk a Costa Rica-i kávétermesztés történetével, és meglátogathatjuk az ültetvényen található vízimalmot, ami az ország legöregebb malma, és a nászutasok legkedvesebb pihenőhelye.

 

Amennyiben hasznosnak találtad, kérlek küldd el kávéimádó ismerőseidnek!

Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük