A szótárban szereplő kifejezésekkel senkit sem szeretnék elriasztani.
A kedvenc kávénk kiválasztásánál figyeljünk oda a testesség, a zamat és az aroma összhangjára.
Kísérletezzünk bátran, és próbáljuk felfedezni az ízeket.
Pl:
- Savas: kívánatos kávéminőség. A száj első részében átható az íz, ami a minőség és a magasföldi eredet jele. Ez lehet: citrusos, gyümölcsös.
- Aromás: Kellemesen illatozó kávé
- Utóíz: A kávé lenyelése után a szájban maradó ízérzet.
- Hamu ízű: A kávénak a kandallóban kihűlt hamuára emlékezettő íz.
- Zöldségleves íz: Kelet-afrikai kávék íze, mely gyakran párosul enyhe citrus ízzel.
- Sajt íz: savanyú tejfölre emlékeztető átható zamat.
- Csokoládé íz: Ausztrál, Etióp, Új-guineai fajtákra jellemző.
- Tiszta: semmi mellékíz, nincs utóíz. Pl: néhány Cosat Rica-i kávé esetében.
- Föld íz: Nedves, feketeföld ízét hordozó. Gomba ízű, pince szagú.
- Gyümölcsös íz: Jobb fajta Arabica kávék zamata. Sokféle gyümölcsöt idéz: ribizli, bogyósgyümölcs, citrus
- Selymes íz: bor ízzel keveredő utóíz a szájban.
- Fűszer íz: Leginkább édeskés vagy borsos aroma. Jávai, vagy zimbabwei kávékban.
Sohase feledjük: a kávé egy élvezeti termék. Amely magában hordozza a harmóniát, az aromát és a pillanat örömét.
Tiszteljük meg magunkat azzal, hogy amikor kávét fogyasztunk, azt méltósággal tegyük.
Nem rohanva, megpihenve.
Mindig legyen pár percünk, amikor félretéve a rohanó világunkat egymásra és kávéra figyelünk.
Ez adja a kávé titokzatosságát és az imádatát. Hiszen a kávé több annál, mint egy finom forróital.
A kávé maga a történelem, mely vér és izzadság által jutott el a csészénkbe.
Kávéinkról bőveben
Hívj fel és segítek!
Kajor Roland
Kávégép specialista
+36 70 251 7732
Bablofil
Thanks, great article.