Posted by & filed under Blog.

Reggel miközben első kortyokat iszogatjuk a kávéból, valószínűleg sokunknak átfutott a fején, hogy „ez is egyre drágább már, le kellene róla szokni…”.

Ott van az infláció ami megeszi megtakarításainkat, aztán a szomszédban zajló háború miatt már amúgy is szinte mindenből hiány van a polcokon. Vagy ha nem hiányzik valami akkor irdatlanul megdrágult az előző évekhez képest.

És még a szankciók is beteszik a kiskaput. Kávét mennyire érintik a szankciós intézkedések? Ez is ársapkás lesz? Kezdjek el felvásárolni, készletezni?

Nyugi!

Igyekszünk Mindenkit megnyugtatni, komolyan! Pánikra semmi ok. A háborús területek és szállítási útvonalak nem érintik a kávéültetvényeket. Szerencsére az éves termést, az egyébként területenként befolyásoló jelentős klíma változás sem tudta érdemben megváltoztatni.

Ársapka pedig egyelőre nem várható. Szankció pedig nincs, hiszen a kávé kell a háborúhoz is!

Infláció? Na az sajnos lesz, de erről Mi is csak akkor tudunk pontos előrejelzéseket adni, ha már visszakaptuk az üveggömbünket, mely jelenleg szervízben van 😊

Gyorsan mindenki igyon inkább egy frissen főzött feketét! Egészségére!

Posted by & filed under Blog.

Általánoságban elmondható, hogy a kávé koffein tartalmáról már mindenki hallott akár fogyasztja azt akár nem. Viszont azt kevesen vagy tévesen tudjuk, milyen más hasznos vagy vélt tulajdonsága van.

Rengeteg tévhit és hiedelem is köztudatba került, melyekről elmondható: még a modern orvos és vegyész tudomány se tudja egyértelműen eldönteni, igaz vagy sem.  

Mi az amit „biztosan” tudunk a kávéról? Pl: kiváló vitaminforrás! Természetesen csak nyersen, vagy enyhén pörkölve, mert mint azt talán az általános iskolában megtanultuk, a vitaminok hő hatására lebomlanak. Persze ez se teljesen igaz, hiszen mindig marad valami, a hőhatás intenzitásától és időtartamától függően! Igen, a pörkölt kávé is tartalmaz vitaminokat, mert a pörkölés során képződő külső szilárd héj bent tartja azokat. Orvosi és más tudományos leírásokban rendszeresen említésre kerül B vitamin, illetve jelentős antioxidáns tartalma.

További jótékonyként közismert a vérnyomás nővelő hatása, mely tévesen került be a köztudatba. Természetesen folyadék lévén lehet ilyen következménye a kávé fogyasztásának, viszont ellentétes tulajdonságot is ismerünk, ez pedig a „vízhajtó” hatás. Most akkor felmerül a kérdés, növeli vagy csökkenti a szervezet folyadék háztartását? Mert ha emeli a vérnyomást akkor folyadékmegtartó hatása van szervezetünkre, ha viszont vízhajtóként működik, akkor kiszárítja azt. Itt jön az orvostudományi csavar, hogy igazából mindkettő bizonyítottnak vélt, de valójában egyik sem az.

Felmerül a kérdés: akkor mi van a többi kávé tulajdonsággal? Felpörget? Szívbetegek, gyerekek fogyaszthatják? Éhgyomorra igyuk vagy ne igyuk? Van egyáltalán bármilyen jótékony egészségünkre gyakorolt tulajdonsága?

Jogos mindegyik kérdés.

Igen, van jótékony hatása rendszeres kávéfogyasztásnak. Ezt szerencsére már több évszázada tapasztalatok alapján tudhatjuk, de a modern orvoslás és klinikai eredmények is részben alátámasztják. Reggeli vagy éhgyomorra való fogyasztása csak annyira ellenjavalt, mint bármilyen más savas italé, melyet ellensúlyozhatunk ha tejjel fogyasztjuk. Mind ezen túl, szervezetünk emésztésére, és napi „rutinjaink” elvégzéséhez is sok embernél elengedhetetlen a reggeli kávé fogyasztása – ezzel serkentve a “boldogság hormonok” termelését.

Szívbetegek keringési zavarral élők kávézzanak vagy sem? Nehéz kérdés, mert az orvosok elővigyázatosságból ellenjavalják, sok esetben érthetően és jogosan. Sajnos erre a kérdésre nem itt fogunk választ kapni, ha csak annyit nem, hogy ez is a vizsgált egyén állapotától függő megítélésen múlik. Minden betegségnek és állapotnak megvan a maga sajátossága, erre mindig legyünk tekintettel. Elsődlegesen az egyének kell „éreznie”, hogy számára pozitív  vagy negatív hatása van a kávézásnak.  

Köztudatban mint vérnyomást befolyásoló ital vonult be, ami félrevezető, mert koffein inkább szívünk pulzusszámát serkenti, emeli meg. Ettől csak gyorsabban fog verni, de nem „nagyobbat”. ( de vannak esetek – emberek, akiknél viszont igen)

Kávé rákmegelőző hatása is egyre ismertebb, bár ezek nem egyértelműen bizonyítottak, viszont egyre több statisztikai adat igyekszik ezt alátámasztani. Májvédő, vastagbél és érrendszer védő hatást is tulajdonítanak a rendszeres kávéfogyasztásnak –  persze amennyiben naponta több alkalommal is elfogyasztjuk azt.

Felpörget? Igen, van az a koffein mennyiség, ami felpörget! De mint minden másra az életben, erre is igaz: fogyasszuk mértékkel és felelőséggel! Napi 3-4 eszpresszónál több nem ajánlott.

Gyerekek nem ihatnak kávét? De igen ihatnak. Persze jóval kisebb „dózisban” és napi alkalmak számát tekintve is limitálva. Egy pohár finom meleg tejeskávé, még egy gyerkőcnek se ártott meg. Ne feledjük, ha a felnőttek szervezetére jótékony hatással bír, akkor a gyerekekére is!

Kávé után nem lehet aludni… sokan ezért fogyasztják. Tapasztalatok alapján elmondható, ez se állja meg a helyét! De bizony sokan vagyunk akik kávé fogyasztás után is jól tudunk aludni, főleg egy kiadós étkezést követően! És itt rögtön meg is cáfoltuk a koffein illetve a kávé felpörgető hatását…

Most akkor mi igaz a kávéról alkotott képből? Ezt elsődlegesen mindenkinek magának kell kitapasztalnia, szervezetünk sokszor és sokféle képen ad visszajelzést, csak figyeljünk oda ezekre és ne legyintsünk rájuk.

Kávét fogyasztani jó dolog, mert időt ad arra, hogy összehozon a családdal, barátokkal, kollégákkal. És ez utóbbi is egy nagyszerű jótékony hatása.

Posted by & filed under Blog.

Ködös, hűvös reggel. Még alig kelt fel a nap, de már készülni kell. Inget, cipőt választani, fogat mosni. Át kéne gondolni, mit hozhat a nap. Ám valami előtte még hiányzik, hogy beinduljon a verkli… Egy forró, gőzölgő kávé!

Valljuk be, hány nap indul telente hasonló gondolatokkal még a szemünket dörzsölve az ágyban? Sokunknak ilyen a rutinja az undok, hideg, esős, szeles reggeleken is, de egy forró kávé még ezeken a napokon is jobb kedvre derít. De a kávé bármely napszakunkat feldobhatja a hűvösebb időszakokban. Ősszel és télen mi jobb van például egy hideg vasárnap délutánon annál, mint a meleg szobában egy forró csésze kávét szürcsölgetve az ablakon át figyelni az esőben nyitott ernyők, vagy a körbetekert sálak suhanását? Mint egy meleg ölelés, nem igaz?

A pulóverek és télikabátok mellett pedig ezekben a hónapokban a meleg italok iránt is megnő az igényünk, a kávénál pedig keresve sem lehet találni melengetőbb téli italt. Akár a rövidebb shotokra vágyunk, akár forró tejjel készült hosszabb változatokat szeretjük, a kávéval nem tudunk mellé lőni a hűvösebb időszakokban. Kávéivási szokásainkban ugyanis az évszakok is befolyásoló tényezők lehetnek, és a hidegebb időjárás értelemszerűen növelheti a meleg frissítők iránti vágyat.

De a kávéivási szokásainkat akár az egészségünkre való odafigyelés is befolyásolhatja. Az őszi frontok idején fejfájáscsillapító hatása van a koffeinnek köszönhetően, nem véletlen, hogy a fejfájáscsillapító gyógyszerek is gyakran tartalmazzák a kávé egyik jótékony hatását okozó koffeint is. Fogyasztásával serkenti a véráramlást, amely többek között az agy felfrissülését szolgálja, magas antioxidáns tartalmával pedig immunerősítő hatása van. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a depresszió kialakulásának veszélyét, így a téli bezártság miatt kialakuló szorongás ellen is jó.

És vannak a kávérajongók között bőven, akik a napszaknak, vagy az évszaknak megfelelő kávét szeretnek fogyasztani. Természetesen a jeges kávé inkább kánikulai választás, a latte vagy akár a cappuccino viszont a téli céges rendezvények kedvence lehet. Ennek megfelelően akár a kávégép bérlési elképzeléseket is befolyásolhatják az évszakok, nem mindegy, hogy milyen kávét készítő gépet választunk egy nyári, vagy egy téli napra.

Érdemes ezt észben tartani az év végi céges rendezvényidőszak megtervezésénél is, és figyelembe venni a kávéivási szokásokat is. Ráadásul az év végi ünnepek alkalmával különleges receptekkel lehet még különlegesebbé tenni a kávézás örömét, és feldobni akár a felkészülés vagy a vásárlás időszakát is. Néha elegünk van már az évet záró kötelezettségekből, de egy meleg barista specialitás új lendületet adhat a karácsonyfa faragásának is!

És az év végi céges rendezvényeken is feldobja a hideg utcáról érkező vendégeket egy welcome kávé, és akár a céges ünnepségek középpontja is lehet a fekete nedű, amely a hideg napok melengető menedéke. Kápráztassa el vendégeit különböző kávékülönlegességekkel a téli igényeknek megfelelően, és béreljen az elvárásaihoz passzoló kávégépet az esztendőt lezáró rendezvényekre.

Gondoljon előre, hogy mindenkinek jusson kávé, és a sűrű ünnepi időszakban ne érje kellemetlen meglepetés rendezvénye megtervezésekor. Érdemes elkerülni a kapkodást, amikor gyakran a kényszer szül előre nem tervezett kompromisszumokat. A kávégépbérlést se hagyja az utolsó pillanatra, az őszi, téli rendezvények is elképzelhetetlenek kávé nélkül!

Mert egy hideg téli nap és egy forró csésze kávé olyan, mint a borsó meg a héja…

Posted by & filed under Blog.

Aktuális kérdések és felvetések, amikkel az elmúlt hónap folyamán megkerestek minket Partnereink:

„ Ez a kávégép mennyit fogyaszt?” Ki kell húzni ha nem használjuk?” „Minden watt számít, van ennél kevesebbet fogyasztó készülék?” „Veszünk saját gépet, az biztos kevesebb árammal működik!” „Kell egy modernebb, ami kevesebb áramot fogyaszt!”

Lássuk csak:

  1. Minden következő válasz, csak az általunk üzemeltetett készülékek esetén érvényes!
  2. 0 watt! Igen! a fogyasztás készenléti (stand by power) esetén valóban NULLA. Tehát nem kell kihúzni. 🙂
  3. Egy esspresso vagy hosszú kávé elkészítése 9-12 watt között váltakozik. Havi 300 adag lefőzése esetén 3,3 Kw áramfogyasztással számolhatunk. (összehasonlításként: kb egy kisebb teljesítményű porszívó 1,5 órás használata)
  4. Előbbiből már következik, hogy költséghatékony, (modern kazánrendszernek és hőtárolásnak köszönhetően) és így nem kell lemondania kedvenc feketéjéről! Nyugodt szívvel hátra dőlve élvezheti, miközben az egekbe szökő energia árak nem viselik meg pénztárcáját.
  5. Ha kevesebbet fogyasztó készüléket talál, kérjük ajánlja nekünk is! Vevők leszünk rá…
  6. … természetesen ettől függetlenül vehet sajátot, de készüljön rá, hogy semmit nem fog vele megspórolni. Hogy miért? Mert az áruházakban kapható háztartási készülékek, nem erre vannak optimalizálva. Egy – egy kávé elkészítése 3-szor, 4-szer több időt is igénybe vesz, ami hasonló teljesítmény mellett már jelentős különbséget generál a havi áramszámlában ( persze feltételezve azt, hogy legalább rövid távon kibírja az elvárt adagszámot)
  7. Kávégép bérlésének egyéb más előnyei is vannak, pl.: rendszeres karbantartás, prémium minőségű kávé, gyors szerviz, cserekészülék.

Kávégép24 csapata

Posted by & filed under Blog.

Mi az, ami mellett legjobb hangulatú társasági események zajlanak? Természetesen egy kellemes illatú forró ital, mely lehet kávé, cappuccino, tea, forrócsoki – évszaktól függően, vagy függetlenül.

Minden rendezvény, party, baráti vagy családi összejövetel során szembesülhetünk azzal, hogy mivel és hogyan kínáljuk vendégeinket. Meghívottak között csak felnőttek lesznek, idősebbek vagy fiatalabbak is? Napszaknak és évszaknak megfelelően ki tudjuk szolgálni őket? Igen! Alkalmi kávégép bérléssel, mellyel akár az összes kívánságot teljesíthetjük egyszerre, akár több száz vendég részvétele esetén is! Nem kell azt számolgatnunk, hogy miből és mekkora mennyiségre van szükség, bízzuk inkább profikra!  

Minden szükséges kiegészítőt megrendelhetünk a szolgáltatáshoz, amivel időt és plusz kiadásokat spórolhatunk meg – a felesleges idegeskedésről nem is beszélve! Bérkávégép24 gondoskodik róla, hogy Önnek vagy vendégeinek csak a „gombot keljen megnyomnia” – és máris élvezhetik a felhőtlen társalgás élményét.  

Posted by & filed under Blog.

Általánosságban elmondható, hogy az irodai vagy vendéglátóhelyi belső építészet során nem fordítanak kellő figyelmet a kávégépek elhelyezésesre. Ez sok esetben utólag okoz gondot a beüzemelése – kihelyezés során.

Kávégép bérlés vagy vásárlás esetén is több külső tényezőt kell(ene) számba venni. Természetesen fontos, hogy a választott készülék minden igényünket kielégítse, és hosszú távon probléma mentesen működjön.  Előbbiekhez hozzátartozik, hogy mi is gondoskodjunk előrelátóan gépünk várható igényeiről még annak beszerzése / megrendelése elött.   

Áram:

220 vagy 380? Szerencsére ritkán felmerülő kérdés, viszont várhatóan nagy forgalmú helyek esetén elkerülhetetlen. Gyors kiszolgálás függ a kávégép gyorsaságától, avagy felfűtési – főzési idejétől. Kazán felfűtése már közepes teljesítményű gépek esetén is időigényes folyamat 220/240 volt esetén, ezért vannak speciális készülékek melyek akár mindkét hálózati fajtára be lehet üzemelni. A nagy teljesítményű főzőegységek viszont eleve nem működnek 220/240 voltról, ezért a 380 voltos csatlakozás kiépítése elkerülhetetlen. Amennyiben ezt utólag kell megtenni úgy az nagy valószínűséggel problémásabb is.

Víz:

Hagyományos ½ col vagy 3/8 col csatlakozási pont  kiépítésével elkerülhető a folyamatos „víz tartály töltögetés”, plusz a kéve gép tisztítása is könnyebb ez által.  Persze csak akkor ha van:

Csatorna:

Amennyiben folyó vizes megoldás mellet döntünk, vagy nincs más lehetőségünk, úgy a beáramló vizet ki is kell vezetnünk a készülékből. 32-es vagy 40-es csatlakozási pontnál nagyobbra nincs szükség, viszont „bűzelzáróra” minden esetben gondoljunk.

Víz és csatorna csatlakozási pontként használhatunk közeli mosdó, vagy mosogató bekötést, akár megosztással is.

Bútor és / vagy beépítés:

Fontos, hogy bármilyen probléma, javítás vagy karbantartás esetén megközelíthető legyen a kávégép minden egysége, ne kelljen a teljes környezetet megbolygatnunk. Kávégép elhelyezésekor gondoljunk az azt kiszolgáló és kiegészítő dolgok helyigényére is. Ilyenek például a vízlágyító berendezés, csészék, poharak, tartalék kávé/tej/tejpor, vagy a kávétej hűtője.

Kávégép környezete fokozottan ki lesz téve a fröccsenő kávénak és kiáramló gőzöknek.

Lehetőség szerint kérje szakember segítségét! Keressen bátran minket!

info@kavegep24.hu

Posted by & filed under Blog.

Mindennapi reggeli rutint borítja fel, amikor szembesülünk azzal, hogy „nem jön a kávé!”.

Igen, előbb vagy utóbb minden kávéfőző életében eljön az a pillanat amikor elgurul a gyógyszere, (de nem mindegy, hogy ez mikor következik be). Ezért előrelátóan igyekezzünk ezt elkerülni, mert rendszeres gondoskodás hiányában készülékünk, elzsírosodik vagy elvízkövesedik. Ha beütött a baj, első dolgunk szervizet keresni, és szakember segítségét kérni. Pedig sok esetben ezt megelőzhetnénk, rendszeres otthon is könnyedén elvégezhető karbantartással.

Rendszeresen használjunk vízkőoldót! Modern automata kávéfőzők már jelzik ha vízkőmentesítésre van szükségük. Ne tévesszen meg minket ez a “segítőkész” funkció! Gépek csak egy előre programozott átlagos felhasználás alapján kérnek tisztitást, nem veszik figyelembe az általunk biztosított víz keménységét. (normál csapvíz használata esetén)
Piros = kemény Sárga = közepes Kék = lágy

Tablettáknak van egy másik funkciója is, mégpedig a kávézsír oldása – mely szintén le tudd rakodni a csövekben, ezzel megakadályozva a normális működést. Pontosan ez miatt ne használjunk ecetet spórolásként, mert az nem lesz kellően hatékony!

Amennyiben szükséges és lehetőség van rá, használati útmutató segítségét igénybe véve távolítsuk el a főző egységet és tisztítsuk meg azt folyóvíz alatt.

Tálcát és a zacc tartót se felejtsük el kitakarítani, mert a lerakodó darálék nagyon kellemetlen szaggal jár.

Titkos tipp: felhasznált kávé minősége és összetétele is befolyásolhatja a szervízlátogatások időintervallumát.

Posted by & filed under Blog.

„Szívem! Elfogyott itthon a kávé, ugorj be hazafelé a boltba és hozz valamit helyette!”

Ha nem is minden házban, de sokban elő fog fordulni a fenti helyzet még 2080 elött. Klíma változás következményeit sokan félvállról vesszük, amig megvan mindenünk. Például itt van rögtön a reggeli lórugás, avagy a tömény fekete koffein. Persze van aki nem ezzel kezdi a napját, de sokunknak a kávé illata, a daráló hangja, estleg a sziszegő kávégép az első napi élményünk ébredés után.

Mondhatjuk, „ ohhh, az még messze van!”. No persze. És mi van ha tévednek a tudósok, mint már olyan sok mindenben. Ha már a mi életünkben eljutunk arra a pontra, hogy nem lesz kávé? Nos akkor sok minden más sem lesz, pont ezért felesleges pánikolni! 20 évvel ezelőtt azzal riogattak a „szakemberek”, hogy 2020-ra eltűnik a jól ismert banán. Eltűnt? Nem, nem tűnt el mert túl sok embernek add munkát. Viszont a spekulánsoknak mindig jól jön egy kis árfelhajtó hangulat és pánikkeltés.

Termesztett fajták persze változhatnak, de kávé volt, van és lesz!

No erre igyunk egy espresso-t / cappuccino-t

Egészségünkre